Oficjalny portal Miasta i Gminy Dąbrowa Tarnowska
Szukaj
Close this search box.

W Dąbrowie Tarnowskiej odbyło się Pełno… LETNIE Smakowanie!

W minioną niedzielę (30 lipca) na terenie znanego i lubianego przez mieszkańców miejsca tj. wzgórze i parking przy Centrum Sportu i Rekreacji oraz Hotelu Cristal Park odbyła się czwarta odsłona tegorocznej, osiemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku! Miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli m.in. skosztować darmowych regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania. Nie zabrakło gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce. Podczas wydarzenia zostały wybrane najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne – zwyciężyły: Kocioł Czarownicy przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Morzychnie oraz chleb wiejski z Pajda Chleba w Smęgorzowie.

Małopolski Festiwal Smaku to organizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego wydarzenie mające na celu prezentację, upowszechnianie i promowanie lokalnego dziedzictwa kulturalnego Małopolski, w szczególności zwyczajów i tradycji kulinarnych.

Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawowali, Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Józef Gawron i Członek Zarządu Województwa Małopolskiego Marta Malec-Lech, którzy byli obecni na festiwalu. Na wspólne świętowanie do naszego miasta przybili także Radni Województwa Małopolskiego oraz Senator RP Kazimierz Wiatr.

Tegoroczny Małopolski Festiwal Smaku jest szczególnie wyjątkowy ponieważ obchodzi swoje osiemnaste urodziny. Dlatego zgodnie z tradycją nie zabrakło pięknych urodzinowych dekoracji, balonów oraz tortu, którego uroczystego krojenia dokonali Włodarze Województwa Małopolskiego, Burmistrz Dąbrowy Tarnowskiej oraz zaproszeni goście.

Podczas niedzielnego Festiwalowego przystanku w Dąbrowie Tarnowskiej koneserzy i smakosze odnaleźć mogli m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, soki, pierogi, rozmaite przetwory i wiele innych.

Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, nie zabrakło warsztatów, zabaw i konkursów. Podczas wydarzenia przeprowadzono również zbiórkę charytatywną na rzecz mieszkańca naszej gminy, 19 miesięcznego Nikodema Stręka, którego czeka kosztowne leczenie i rehabilitacja. Chłopiec ma zdiagnozowaną chorobę metaboliczną – zespół Smith Lemli Opitz, niewydolność nerek oraz inne nieprawidłowości i dolegliwości, które muszą być leczone operacyjnie. Udało się w ten sposób zebrać prawie 3 400 zł!

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki KGW w Morzychnie. Przygotowany Kocioł Czarownicy – został wybrany najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW z Łęki Szczucińskiej – które zrobiły pierogi z kapustą. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW w Woli Mędrzechowskiej, które uraczyło podniebienia uczestników festiwalu kopytkami ziemniaczanymi z sosem borowikowym.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęła Pajda Chleba ze Smęgorzowa za chleb wiejski, drugie przypadło Gospodarstwu Agroturystycznemu Aleksandra i Dariusz Błaszczyk za kruche z wiśniami, a trzecie zdobyła Octovnia za dressing truskawkowo-miodowy.

Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:

Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Morzychnie –  Kocioł Czarownicy
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Łęce Szczucińskiej – pierogi z kapustą
  • III miejsce – Koło Gospodyń w Woli Mędrzechowskiej – kopytka ziemniaczane z sosem borowikowym
  • Wyróżnienie – Stowarzyszenie Twórców Kultury Powiśla Dąbrowskiego: Teresa Rygielska – Zupa ,,Rzodkie ziemnioki”
  • Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Luszowicach – „Luszowski Rarytasek” przekładany warstwowo i zapiekany w piekarniku (mięsno-warzywny tort)

Produkty regionalne:

  • I miejsce – Pajda Chleba Agata Rygielska – Chleb wiejski
  • II miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Aleksandra i Dariusz Błaszczyk – kruche z wiśniami
  • III miejsce – Octovnia – dressing truskawkowo-miodowy
  • Wyróżnienie – Ekomiody Pasieka Morawskich – miód z cytryną i imbirem
  • Wyróżnienie – Niepołomicki Bartnik – miód głogowy.

Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w przygotowanie oraz organizację dąbrowskiej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Podziękowania w szczególności kierujemy do Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń, za aktywne włączenie się w to wydarzenie, przykładną współpracę, kształtowanie tożsamości kulturowej mieszkańców oraz promocję dziedzictwa kulturowego regionu dąbrowskiego. Gorące podziękowania składamy także wszystkim uczestnikom Małopolskiego Festiwalu Smaku, zarówno mieszkańcom Dąbrowy Tarnowskiej, Powiśla Dąbrowskiego jak i wszystkim przybyłym gościom.

Wydarzenie zwieńczył występ zespołu Pozytywnie nakręceni.

Gminę Dąbrowa Tarnowska podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku reprezentowały:

  •  Koło Gospodyń Wiejskich w Morzychnie
  •  Koło Gospodyń Wiejskich w Gruszowie Wielkim
  • Stowarzyszenie Kobiet Wsi Smęgorzów
  • Stowarzyszenie Twórców Kultury Powiśla Dąbrowskiego – Pani Teresa Rygielska

Do współpracy przystąpiły także:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Łęce Szczucińskiej
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Swarzowie
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Mędrzechowskiej
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Samocicach
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Luszowicach
  • Dom Malarek w Zalipiu.

Fotogaleria: